Versoepelingen – wat betekenen ze voor onze parochie?

Met ingang van vrijdag 25 februari zijn voor de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland twee belangrijke corona-maatregelen vervallen. Het gaat om de verplichting om anderhalve meter afstand te houden en het mondkapjesadvies bij verplaatsingen door de kerk.

Wat betekent dit voor onze parochies:

De communie wordt weer met de hand gegeven. Voordat de communie wordt uitgereikt dient de voorganger, lector of acoliet de handen te hebben gedesinfecteerd. Het is wel van belang dat degene die de communie uitreikt, het gelaatsscherm gebruikt.

Uitreiking op de tong vraagt nogal wat organisatie. Vandaar dat we dat niet eerder doen dan 6 maart, omdat we tijd nodig hebben om dit te organiseren.

We vinden het heel fijn dat we weer samen koffie kunnen gaan drinken na de viering. Daar beginnen we ook 6 maart weer mee.

De pandemie is echter nog niet voorbij. Gehandhaafd blijven daarom regels ter vermijding van handcontact: gelovigen geven elkaar niet de hand bij de vredeswens en collecteren gebeurt op een andere manier dan het doorgeven van de collecteschaal van hand tot hand.

Hygiëneregels blijven van kracht zoals handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, geen handen schudden, goed ventileren, niet komen met verkoudheidsklachten enzovoort.

pastoor Hans Hermens