Verruiming coronaregels

De Nederlandse bisschoppen hebben besloten om de coronamaatregelen voor de Rooms-Katholieke Kerk met ingang van 26 januari 2022 te versoepelen. Het maximum aantal gelovigen dat aan een viering kan deelnemen wordt weer bepaald door de grootte van het kerkgebouw (zogenoemde anderhalvemeter-capaciteit). Ook vieringen ‘s avonds zijn weer mogelijk.

Dat betekent voor onze kerken dat er een maximum aantal kerkgangers wordt toegelaten van 100 in Apeldoorn, 90 in Twello, 100 in Vaassen en 50 in Loenen.

Uit ervaring blijkt dat in de kerk in Twello, Vaassen en Loenen, het aantal toegestane kerkgangers niet wordt overschreden. Dit betekent dat er voorlopig niet vooraf gereserveerd hoeft te worden. Dat geldt wel voor de zondagse viering in Apeldoorn (11 uur). Reserveren kan via de website van de parochie of telefonisch via het secretariaat.

Vanaf het weekend van 5 februari starten we weer met de zaterdagavondviering, volgens het rooster.

De anderhalve meter maatregelen blijft ook in de kerk gelden.  Aan de kerkgangers wordt gevraagd om plaats te nemen op de gemarkeerde plaatsen, zodat de afstand gewaarborgd blijft. De verdere maatregelen zoals mondkapje bij binnenkomst en weggaan, handen desinfecteren bij binnenkomst, bij klachten thuisblijven, blijven natuurlijk van kracht. In verband met besmetting is het niet toegestaan om communie mee te nemen naar familie of zieken.

Zingen

Voor wat betreft de maatregelen rond het zingen is samenzang weer toegestaan. Koren mogen weer repeteren en zingen tijdens vieringen, mits er goed geventileerd wordt, de zangers onderling anderhalve meter afstand houden en in zigzagopstelling staan.

De regels op een rij:

1. Bij klachten, ook als u gevaccineerd bent, blijf thuis!

2. Geef elkaar de ruimte, opstelling in zigzag formatie en op 1 ½ meter afstand

3. Mondkapje bij binnenkomst en weggaan

4. Het aantal koorleden dat past in de ruimte bij 1 ½ meter afstand

5. Bij repetities buiten de kerk dient u de regels van de koorrepetities van de overheid aan te houden

Ook andere kerkelijke bijeenkomsten, zoals catechesebijeenkomsten en vergaderingen zijn ’s avonds tot 22.00 uur weer mogelijk.

Lees het hele bericht van de bisschoppen hier: https://www.aartsbisdom.nl/r-k-kerk-versoepeling-coronamaatregelen-met-ingang-van-26-januari/