Vastenactie 2021: Geef Braziliaanse vrouwen goed onderwijs

Tijdens de vasten gaat onze parochie geld inzamelen voor het project Procapaz; een onderwijsproject in Brazilië voor alleenstaande vrouwen. Met een diploma op zak kunnen deze vrouwen op zoek gaan naar stabiel werk en daardoor van een beter leefmilieu genieten. De drie opleidingen samen kosten jaarlijks € 13.000. Laten wij er samen euro’s voor inzamelen.

Sloppenwijk

In de plaats Salvador, Noordoost Brazilië, wonen ongeveer drie miljoen mensen. Zeventig procent daarvan woont in de sloppenwijk Alagados. Midden in deze wijk ontstond in 2009 het project Procapaz.

Procapaz helpt vrouwen die scholing willen en willen gaan werken. Wanneer de vrouwen zelf geld verdienen, krijgen zij meer waardigheid en kunnen zij, als ook hun kinderen, een beter leven krijgen. Hun mannen hebben vaak alcoholproblemen en gaan hun eigen weg.

Cursussen

In het schoolgebouw van Procapaz worden momenteel drie verschillende cursussen aangeboden.

De kookcursus heeft een tweeledig doel: enerzijds maken de vrouwen zoete en hartige gerechten die op straat worden verkocht. Anderzijds leren de studenten koken en kunnen zij later als dienstmeisje werken in een gezin of in een broodjeszaak, restaurant of hotel werken. In 2019 hebben 16 vrouwen van de kooklessen geprofiteerd: acht in de eerste cyclus en nog eens acht in de tweede cyclus.

Bij de cursus voor zorgassistenten doorlopen de cursisten na het theoretische gedeelte ook een praktijkstage. Met een diploma op zak kunnen de vrouwen als zorgassistent werken in bejaardentehuizen of centra voor afhankelijke personen. Sommige studenten willen ook zelf ouderen in hun eigen gezin kunnen helpen. Er zijn nog geen afgestudeerden van deze opleiding omdat het hier om een nieuwe opleiding gaat.

Door de computercursus te volgen, kunnen voornamelijk vrouwen toegang krijgen tot banen zoals administratief secretariaatswerk, archivering, telemarketing, directe of onlineverkoop, receptie- of kantoorbanen. In 2019 hebben 22 studenten (15 vrouwen en 7 mannen) geprofiteerd van de opleiding: 13 in de eerste cyclus, en nog eens 9 in de tweede cyclus van het jaar.

Vastenactie 2021

In 2019 hadden 80 vrouwen (> 16 jaar) zich ingeschreven aan een van de drie opleidingen. 73 mensen studeerden af (~90% slagingspercentage). Sinds de oprichting in 2009 zijn 600 vrouwen getraind en afgestudeerd aan zeven verschillende soorten opleidingen. De leerlingen moeten zelf eenmalig ongeveer 10 euro betalen om deel te kunnen nemen. De drie opleidingen zelf kosten jaarlijks € 13.000,00. Met behulp van de Vastenactie willen we minimaal een schooljaar bekostigen.

Doneert u ook? Op NL21 INGB 0000 0058 50 t.n.v. Vastenactie o.v.v. Projectnummer: 401616 Procapaz.

Of gebruik de qr-code hiernaast.

Meer informatie over het project staat hier: https://www.vastenactie.nl/projecten/beroepsonderwijs-aan-volwassenen-uit-sloppenwijken-van-brazilie

Fidesco helpt armen

Het project is een eigen doel van de r.-k. missieorganisatie Fidesco. Fidesco zendt professionals uit naar ontwikkelingslanden en bekostigt zeven eigen projecten. Meer info nodig over dit project? Kijk op http://www.fidesco-international.org/nl/prj/onderwijs-in-brazilies-sloppenwijken/

Al 40 jaar stuurt Fidesco professionals over de wereld uit om armen te helpen. Ze zijn misschien maar een druppel op een gloeiende plaat, maar de wereld is er wel door veranderd. Zie hier een film daarover