Samen eten aan Open Tafel

In de Bijbel kom je het woord vakantie nergens tegen. Wat je wel tegen komt is rust.
Dat begint al bij het scheppingsverhaal. God was druk bezig geweest met de schepping van hemel en aarde, van land en zee,van planten en dieren en zijn meesterswerk de mens.”Op de zevende dag had God zijn werk voltooid,op die dag rustte hij van het werk dat hij gedaan had.”
Hoe God die rusttijd invulde weten we niet. In navolging van die rust van God hebben wij nu het verschijnsel vakantie. Dan kan iedereen uitrusten van het werk dat hij gedaan heeft. Hoe hij die rust invult kan hij zelf beslissen. Naar een ander land reizen, voor de tent zitten, wandel- of fietstochten maken, klussen of nog iets anders.
Nu zijn de scholen weer begonnen. Nu draaien de bedrijven weer op volle toeren. Nu zijn de filemeldingen weer als vanouds. Het is duidelijk, de vakantietijd of zo u wilt de rusttijd is weer voorbij. Vooral mensen die een prettige vakantie gehad hebben vinden dat jammer.

Er zijn ook ouders en grootouders die pas echt een vakantiegevoel hebben als de kinderen en kleinkinderen weer veilig thuis zijn na een verblijf in een (ver) buitenland. Dan hebben zij pas rust. Ook voor de Open Tafel is de vakantie voorbij. Om het Hollandse gevoel weer terug te krijgen hadden we een echt Hollandse maaltijd klaargemaakt. Zo mag je een maaltijd met aardappelen, sperzieboontjes en blinde vinken toch wel noemen. Om er toch nog iets vakantieachtigs aan toe voegen hadden we een kleurrijk slaatje als voorgerecht. Voor en tijdens het eten was er voldoende tijd om vakantieverhalen uit te wisselen. Op deze manier is eten een sociaal gebeuren. Dat mogelijk maken is ook een doelstelling van de Open Tafel. Wilt u dat ook meemaken? Kom dan op vrijdag 6 oktober 2017 om 17.00 uur naar de Open Hofkerk. Jacques Daenen