Klimaat en de kerk: presentatie op 31 maart

Naar aanleiding van de reeks artikelen in Op Weg, geeft de werkgroep Em-missie een presentatie over de encycliek Laudato Si. Dit doen wij na de mis van zondag 31 maart om 12.00 uur, in de Onze Lieve Vrouwekerk.

In de afgelopen weken hebben we de encycliek Laudato Si besproken en informeerden we u door de reeks artikelen in Op Weg. Daar willen we het niet bij laten. We willen het meer laten leven. Dat doen we via de presentatie. Want in de encycliek wordt de vraag gesteld hoe wij als mensen met de aarde en met elkaar omgaan. Problemen als klimaatverandering, de uitbuiting van de aarde en de uitbuiting van elkaar zijn uitvoerig naar voren gekomen. Niet altijd even vrolijk en soms enigszins pessimistisch.

Belangrijk

Omdat het over de toekomst van onze aarde gaat en daarmee om de toekomst van degenen die na ons komen, onder anderen onze kinderen en kleinkinderen, is het van belang er realistisch naar te kijken. Veel mensen zijn daar mee bezig. En veel mensen willen wat doen. Zo komen ook de jongeren in beweging. Het is belangrijk dat we in beweging komen en samen op zoek te gaan naar wat we moeten en kunnen doen om de aarde leefbaar te houden. Uiteindelijk willen we allemaal een leefbare aarde hebben om er goed op te kunnen leven. En moeten we ons niet allemaal beseffen dat we maar één planeet hebben om op te leven en dat er geen Plan(eet) B is?

Stappen

In de presentatie laten we de onderwerpen uit Laudato Si opnieuw naar voren komen. Zo zullen aan de orde komen:
(i) de zorg voor ons gemeenschappelijke huis;
(ii) wat zijn nu de oorzaken van de problemen?
(iii) hoe kunnen we het aanpakken?

Na afloop van de presentatie is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen, maar vooral willen we uitnodigen tot een gesprek. Met name over de stappen die we nu al makkelijk zelf kunnen nemen. Hoe mooi is het als we niet afwachtend zijn, maar zelf het heft in handen nemen. Want hier gaat overduidelijk het gezegde op: ‘verbeter de wereld en begin bij jezelf’. En dat is wat wij willen doen!

Werkgroep Em-missie: Rens, Luce, Marianne, Ronald