Jezus in onze wereld: 40 dagen project in de kinderdienst

Elke zondag tijdens de eucharistie viering kunnen kinderen naar de kinderdienst. Tijdens de veertigdagen is er een speciaal project voor de kinderen.

In dit veertigdagentijdproject wordt een kijktafel-landschap opgebouwd en in dit landschap reizen de kinderen naar de plek waar het evangelie zich afspeelt. In deze zes weken horen we hoe Jezus verblijft in de woestijn, een berg bestijgt, de tempel bezoekt, het verhaal over het graan in de akker vertelt. Hoe Hij met zijn vrienden Jeruzalem binnentrekt, het brood met hen deelt, sterft, begraven wordt en verdrietige mensen achter zich laat. En na drie dagen opstaat. Het is een hele tocht. Deze tocht maken de kinderen mee op de kijktafel waar ze elke week een plek bezoeken: woestijn, berg, tempel, akker, stad, graftuin/paastuin. Op elke plek krijgen ze een levensles mee.
Verwondering en emoties
Al deze verhalen raken aan emoties die voor kinderen herkenbaar zijn. Emoties en gevoelens zoals verdriet, de kracht van herinneringen, oprechtheid, hulp aanvaarden en vriendschap zijn herkenbaar voor hun eigen leven.
Levenslessen
Welke levenslessen zijn er voor kinderen te halen uit het leven van Jezus?
De verhalen uit het de veertigdagentijd zijn ‘fundament verhalen’ van ons geloof.
De (zoek)tocht die we met de kinderen gaan onder leiding van de Jezus van toen, opent hen, zo hopen we, de ogen voor Jezus in hun eigen wereld, de wereld van vandaag.

Projectlied
Marjet de Jong en Wim Ruitenbeek schreven een projectlied: Veertig dagen onderweg. Dit lied zal elke week bij het uitgaan van de kinderen naar hun eigen ruimte gezongen worden.