Hoe wordt iemand diaken?

“Het is vaak niet eens dat je zelf bedenkt: ach wat zal ik eens gaan doen, laat ik eens diaken worden. Nee zo werkt het niet. Het is vaak dat je anderen tegenkomt die zeggen is dat niks voor jou? En als je eenmaal die roepstem hebt gehoord, laat je jezelf uitzuiveren: Wat heeft God in mijn hart gelegd?” Zo opent de nieuwe film van Bovendonk/Bisdom Breda met uitleg over de diakenwijding.

Welke elementen zijn belangrijk in de liturgie van de diakenwijding? In deze film legt diaken Vincent de Haas van de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk het uit.

Hij doet dit aan de hand van de diakenwijding van Ronald den Hartog. Ronald is priesterstudent van het Aartsbisdom Utrecht en liep stage bij de Emmaüsparochie en de Franciscus en Clara-parochie. In de kapel van Bovendonk wijdde kardinaal Eijk hem op zondag 21 mei 2017 diaken, als stap op weg naar de priesterwijding.

De film legt uit wat een diaken is, wat een diaken doet en dat er twee soorten diakens zijn: transeunt diakens en permanent diakens. Stap voor stap komen de onderdelen van de wijdingsplechtigheid aan bod in de film.