Een succesvolle Adventsactie

Op 4 december sprak Hilde Sluiter van Fidesco Nederland in de Onze Lieve Vrouwekerk over het Adventsproject in Rwanda. Zij vertelde daarbij over de actie met de kindertekeningen bedoeld voor de straatkinderen in Rwanda. Deze straatkinderen verblijven een korte tijd in het project Cecydar die voor hen weer een (pleeg)gezin zoekt. De Adventsactie ondersteunt dit Rwandese project. Hieronder vertelt Hilde hoe het verder ging.

Tekeningen ontvangen

Inmiddels zijn alle kindertekeningen ontvangen in Rwanda en de straatkinderen in het centrum werden er diep door geraakt. Nogmaals dank voor jouw/uw inbreng bij deze actie! Ook het beoogde bedrag van 70.000 euro is door de Adventsactie opgehaald en aan hen overgemaakt.

Wat is met uw geld gedaan?

In het afgelopen jaar heeft Cecydar 160 kinderen op straat gevolgd; daarvan konden 110 in het centrum worden opgenomen. 46 kinderen vonden weer een plek in een familie. Bij de andere kinderen bleek de thuissituatie te moeilijk voor re-integratie. Deze kinderen verblijven nog in het centrum en er wordt naar wegen gezocht om de situatie thuis te verbeteren. Eind november 2016 was er in het centrum een vormingsbijeenkomst voor de ouders van deze kinderen. Ze werden geïnformeerd over hun rechten en verantwoordelijkheden en ze kregen informatie hoe ze met geringe middelen een mirco-projekt kunnen beginnen om aan inkomsten te komen. Van de 34 deelnemende ouders hebben 10 spontaan besloten om hun kind voor de kerstvakantie mee naar huis te nemen.

2017: Hulp aan families van straatkinderen

Ook in 2017 steunt de Adventsactie het straatkinderenproject Cecydar. Cecydar staat voor meerdere uitdagingen: de Rwandese overheid heeft gevraagd om meer kinderen op te nemen. In plaats van gemiddeld 40 zullen er nu 70 kinderen in het centrum zijn. De nieuwe groep kinderen komt direct van de straat of uit opvangcentra van de overheid. Ze moeten apart opgevangen worden en naar integratie met de reeds aanwezige groep begeleid worden. Dat vraagt extra personeel en gebouwen. Bovendien zijn de prijzen voor levensmiddelen ongeveer 30% gestegen, sommige zelfs met 200%. Gelukkig draait het landbouwproject in het voormalige moerasgebied naast het centrum op volle toeren. Het zal volgend jaar versterkt gebruikt worden om de kinderen van groenten, eieren en melk te voorzien; zo kunnen veel kosten bespaard worden.

In 2017 zal meer nadruk gelegd worden op het verbeteren van de positie van de families, bijvoorbeeld door hun te helpen een hut te bouwen, hun te helpen een kleine winkel te beginnen, of gewoon de ziektekostenverzekering voor hun te betalen. Door de verbeterde situatie thuis, wordt de verleiding van het leven op straat geringer en kunnen de kinderen in een veilige omgeving opgroeien. Hopelijk doet de Emmaüsparochie weer mee aan dit Adventsproject in 2017.

Hilde Sluiter